STOWARZYSZENIE SZERMIERZY

(9kB)
1 9 1 6 - 2 0 1 3

(8kB)

Wojskowy Klub Sportowy Legia powstał w 1916 roku, jako pierwszy wojskowy klub Legionów. Na zebraniu założycielskim nadano nazwę klubowi,, Legia" oraz ustalono barwy klubowe biało - czerwone z czarnym skośnym pasem i literą ,,L". Pas i litera odróżniały wojskowy klub od pozostałych klubów polskich. W pierwszych latach działalności klubu istniała tylko jedna sekcja i była to sekcja piłki nożnej. Z inicjatywy inż. Nussbauma (ucznia Michaux) i majorów Wężyka i Bobkowskiego powstaje sekcja szermiercza przy warszawskim WKS, która była zalążkiem Wojskowego Klubu Szermierczego (1923). W 1924 roku na Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu startują pierwsi zawodnicy Legii i są to szabliści. Oni to zdobywają pierwsze medale na następnych Olimpiadach w Amsterdamie (1928) i Los Angeles (1932) i są to tacy zawodnicy jak; Adam Papee, Włodzimierz Segda, Jan Zabielski, Leszek Lubicz-Nycz. Wybuch drugiej wojny światowej przerywa działalność klubu WKS Legia. Po wojnie w 1946 roku na nowo odradza się WKS Legia, jako drugi klub wojskowy (pierwszy WKS Lublinianka) i jej pierwsza sekcja; piłka nożna. Rok później (1947) powstają nowe sekcje między innymi sekcja szermiercza. Jej założycielem jest mgr Arkadiusz Brzezicki. Pierwszymi kierownikami sekcji byli: ppor. Zygmunt Fokt, chor. Marian Paliga, por. Arkadiusz Brzezicki. W listopadzie 1947 roku, WKS Legia zostaje przekształcony w Centralny Wojskowy Klub Sportowy. Począwszy od 1947 szermierze Legii rozpoczynają swą długą drogę sukcesów, zdobyciem brązowego medalu przez Zygmunta Fokta w szabli w Indywidualnych Mistrzostwach Polski i brązowego medalu drużynowo (Zygmunt Fokt, Arkadiusz Brzezicki, Aleksander Wójcicki). Następne lata to pasmo wspaniałych sukcesów na arenie krajowej i zagranicznej. W kraju szabliści, szpadziści, szpadzistki (od 1987 roku), floreciści i florecistki zdobywają medale Mistrzostw Polski, wygrywają Puchary Polski plasują się na czołowych miejscach listy rankingowej PZS -u. Za granicą zdobywają medale olimpijskie, Mistrzostw Świata seniorów i juniorów, Mistrzostw Europy seniorów i juniorów. Oczywiście nad poziomem tych wyników czuwali wspaniali trenerzy jak i "logistycy" dzięki którym było możliwe osiągnięcie tak znaczących sukcesów.

W 1987 roku sekcja szermiercza zostaje przeniesiona z ulicy Łazienkowskiej na Powązkowska 59 (Forty Bema). W 2003 r w związku z trudną sytuacją finansową CWKS Legii Warszawa, sekcja szermiercza dbając o dalsze kultywowanie wspaniałych tradycji i niedopuszczając do jej upadku została przekształcona w Stowarzyszenie Szermierzy Legia Warszawa.

Od 28.02.2011 Stowarzyszenie musiało opuścić obiekt przy Powązkowskiej i przeniosło się z treningami do Gimnazjum Nr 51 przy ulicy Jana Olbrachta 48/56 (Wola)

(RS) Robert Siemek luty 2013